STUIVEN OVER HET STRAND

 STUIVEN OVER HET STRAND

Europese Kampioenschappen zeilwagenrijden 

De Panne
30 september – 6 oktober 2023

EURO23DEPANNE

Grote jaarlijkse internationale samenkomst van zeilwagenpiloten - 55ste Editie

De deelnemende gepassioneerde piloten verheffen deze milieuvriendelijke sport tot een kunst. Onze eigen kampioenen zoals Egon Plovier, Ivan Ameele, Henri Demuysere, Thierry Kaisin en Yann Demuysere zullen zich meten met de Europese Strandzeil-elite. Er wordt gezeild in zeilwagens van Klasse 2,3, 5 en Standart.


EuroThu-2022056.jpg


Zeilwagenrijden is de snelste vorm van zeilen. Zeilwagens gaan sneller dan de wind. Het is een indrukwekkend spektakel om een vloot zeilwagens te zien racen op het strand.
De wedstrijden zijn zichtbaar vanaf de hoogwaterlijn en vanaf de dijk. 

Link naar de internationale vereniging voor zeilwagensport – FISLY : https://www.fisly.org/
 

Het kampioenschap is een hoogtepunt in de werking van de Royal Sand Yacht Club, de oudste zeilwagenclub ter wereld die in 2024 haar 100ste  verjaardag viert. Alle clubleden en vele vrijwilligers bundelen hun krachten om dit kampioenschap in goede banen te leiden.
Voor sommige nieuwe leden wordt het een eerste stap in de wereld van het internationaal zeilwagenrijden.
Brandpunt van het gebeuren is het zeilwagencentrum en omgeving. Daar kan met de zeilwagens van nabij bewonderen en de sfeer van het kampioenschap proeven. 

Link naar Royal Sand Yacht Club : https://www.rsyc.be/ 

ec15fri-2015070.jpg

 

De zeilwagensport : ouder dan De Panne
De Panne, uithoek van onze kust vlak bij de grens met Frankrijk, heeft een aparte geschiedenis. Onze eerste koning Leopold I zette er in 1830 voet op Belgische bodem. In de eerste wereldoorlog was het de thuisbasis van de koninklijke familie. Van een gemeenschap van vissers groeide De Panne uit tot een toeristische badplaats. Architect en urbanist Albert Dumont was een sleutelfiguur in de uitbouw van de badplaats. Hij creëerde de Dumontwijk en zijn vele nazaten ontdekten al spelend dat men kon zeilen op het strand. 

Afbeelding 3
In 1898 reed de eerste zeilwagen op het strand van De Panne en in 1909 vond er de eerste zeilwagenwedstrijd plaats. https://www.depanne.be/nl/geschiedenis 

Tijdens het kampioenschap zal het toegangspad naar het strand aan het zeilwagencentrum ingehuldigd worden als Robert Demuyserepad, die gedurende vele jaren ambassadeur was van onze sport.